Podsumowanie Kongresu Klastra Innowacji w Agrobiznesie
11 i 12 września 2014 roku, w Warszawie, w Auli Kryształowej na terenie SGGW, odbył się Kongres Klastra Innowacji w Agrobiznesie „Bezpieczeństwo żywności – najnowsze światowe standardy bezpieczeństwa w produkcji, przetwórstwie, pakowaniu oraz logistyce. Wyzwania związane z eksportem.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie prowadzi wieloaspektową działalność badawczą nakierowaną na rozwiązywanie problemów polskiej gospodarki. Jej misją jest służenie rozwojowi gospodarczemu i intelektualnemu społeczeństwa polskiego, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów wiejskich, gospodarki żywnościowej i środowiska przyrodniczego. Głowna strategia tych działań stawia na innowacyjność i rozwój, dzięki czemu cieszy się uznaniem praktyków gospodarczych.
Realizowany w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie projekt pt. ”Klaster Innowacji w Agrobiznesie” uzyskał dofinansowanie w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2007-2013 (Priorytet I – Tworzenie warunków dla rozwoju potencjału innowacyjnego i przedsiębiorczości na Mazowszu, Działanie 1.6. Wspieranie powiązań kooperacyjnych o znaczeniu regionalnym).
prof. dr hab. Henryk Runowski
Kierownik Projektu, Kierownik Katedry
Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw
„Jesteśmy przekonani, że inicjatywa
Klastra wpłynie na zwiększenie efektywności
transferu technologii i wiedzy
pomiędzy uczestnikami Klastra, dzięki
czemu zyskamy nowych członków,
wpływając jednocześnie na wzrost
potencjału innowacyjności Mazowsza
oraz całego kraju w branży agrobiznesu”.
Głównym celem tego w pełni nowatorskiego Projektu, jest transfer wiedzy do szeroko pojętego biznesu (science to business – S2B), oraz zwiększenie efektywności transferu technologii i wiedzy pomiędzy uczestnikami Klastra, a w rezultacie wzrost potencjału innowacyjnego Mazowsza. Dzięki projektowi w regionie powstają kooperacyjne powiązania, które przyspieszą rozwój przedsiębiorstw zajmujących się szeroko pojętym agrobiznesem. Efektem tej współpracy będzie internetowa platforma, która stanie się źródłem informacji o innowacjach w agrobiznesie. Umożliwi ona również przedsiębiorcom skupionym w klastrze bezpłatne korzystanie z pięciu nowatorskich usług – udostępnianych za pośrednictwem sieci Internet w ramach dwóch modułów: Food Safety i Food Professional.
Kongres Klastra Innowacji w Agrobiznesie, organizowany przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk Ekonomicznych, był spotkaniem przedstawicieli nauki i świata biznesu z szeroko pojętej branży Agrobiznesu. W czasie trwanie dwudniowej konferencji poruszono wiele tematów związanych z rozwojem gospodarki i jej kondycji, a przede wszystkim wymieniono poglądy na temat bezpieczeństwa żywności I realizacji samego projektu S2B.
Wymieniano poglądy i debatowano o tym czy polskie rolnictwo spełnia wymagania globalnego rynku, o rozwoju relacji SGGW – biznes, o zarządzaniu kryzysowym, jakości żywności i jej wpływie na rozwój przedsiębiorstw, o problemach certyfikacji żywności, o rynku konsumenckim, testach do monitorowania alergenów w systemie HACCP, nowych systemach bezpieczeństwa w UE, a także o badaniach konsumenckich. Łącznie w trakcie Kongresu zostało wygłoszonych blisko 30 tematycznych referatów.
W Kongresie wzięli udział przedstawiciele świata nauki i biznesu, w tym firmy i instytucje współpracujące z SGGW w Warszawie przy realizacji projektu „Klaster Innowacji w Agrobiznesie”. Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego reprezentowali między innymi: prof. dr hab. Jan Niemiec – Prorektor ds. Nauki; prof. dr hab. Bogdan Klepacki – Prorektor ds. Dydaktyki; dr hab. Jarosław Gołębiewski – Profesor SGGW, Dziekan Wydziału Nauk Ekonomicznych; dr hab. Ludwik Wickiego – Prodziekan ds. Studiów Niestacjonarnych i Rozwoju WNE SGGW; prof. dr hab. Jakub Kraciuk, – Prodziekan ds. Nauki WNE SGGW; dr inż. Piotr Janusz Zaprzałek – Dyrektor Ekonomiczny; prof. dr hab. Henryk Runowski – Kierownik Projektu Klaster Innowacji w Agrobiznesie; prof. dr hab. Andrzej Lenart – Pełnomocnik Rektora ds. Współpracy z Gospodarką; dr inż. Sebastian Jarzębowski – Koordynator Klastra, oraz wielu pracowników naukowych, w tym przybyłe na zaproszenie przedstawicielki Uniwersytetu w Bonn: prof. dr Brigitte Petersen oraz dr Susanne Lehnert. Przybyli również goście z Ukrainy – Przedstawiciele Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Publicznego.
Wśród znamienitych gości, głos zabrali między innymi: Czesław Siekierski – Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Parlamencie Europejskim; prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk – Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych; Bożena Pławska – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi; Radosław Rybicki – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, a konferencję drugiego dnia, prelekcją dotyczącą aspektów związanych z kodeksem etyki w produkcji żywności, rozpoczął ks. bp dr Piotr Sawczuk.
Instytucje i firmy działające w branży szeroko pojętego Agrobiznesu reprezentowali między innymi: dr Maria Andrzej Faliński – Dyrektor Generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji; Tadeusz Wojciechowski – Prezes Polskiej Federacji Pest Control; Tadeusz Pokrywka – Prezes Krajowej Izby Gospodarczej Przemysłu Spożywczego i Opakowań; Izabella Byszewska – Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego; Marek Marzec – Przedstawiciel GLOBALG.A.P. CEE.; Maciej Majewski – FreshMazovia.com sp.j.. Swoje prelekcje zaprezentowali również przedstawiciele przedsiębiorstw komercyjnych, m. in.: Ewa Wanot – Specjalista ds. Certyfikacji Agriculture Division SGS Polska Sp. z o.o.; Janusz Olejnik – Dyrektor Generalny Silliker Polska Sp. z o.o.; Hanna Wachowska – Dyrektor ds. Badań i Rozwoju JS Hamilton; Christine Gutschelhofer – R-Biopharm AG; Agnieszka Ranoszek – DQS Polska Sp. z o.o.; Daniel Mrulewicz – Ekspert ds. Analiz Sensorycznych i Badań Konsumenckich JS Hamilton; Daniel Mrulewicz – Ekspert ds. Analiz Sensorycznych i Badań Konsumenckich JS Hamilton; Sławomir Gierka – Piotr i Paweł.
Licznie przybyli goście, byli żywo zainteresowani tematyką konferencji, a Ci, którzy nie zabierali głosu podczas prelekcji, komentowali poruszane zagadnienia w kuluarach. Aktualna tematyka, bieżące problemy i dyskusje dotyczące realnych rozwiązywań, okazały się na tyle ciekawe, że być może cykliczne spotkania kongresowe na stałe wpiszą się do kalendarza SGGW oraz branży Agrobiznesu.
Pełna lista gości oraz prelegentów i reprezentantów instytucji oraz firm działających w branży Agrobiznesu, którzy zabrali głos podczas Kongresu, wraz z wybranymi prelekcjami, znajduje się na: http://klaster.sggw.pl