photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Konferencja „Bezpieczeństwo produktu podstawą rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej” w Sejmie RP

piątek 18.10.2013

W dniu 16.10.2013 r. w Sejmie RP w Sali Kolumnowej odbyła się konferencja pt. „Bezpieczeństwo produktu podstawą rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej”. Organizatorami konferencji byli Krajowa Izba Gospodarcza Przemysłu Spożywczego i Opakowań, Biuro IFS na Europę Centralną i Wschodnią oraz Klaster Innowacji w Agrobiznesie WNE SGGW.

W konferencji uczestniczyli przedstawiciele sektora przemysłu spożywczego i opakowań, instytucji rządowych nadzorujących prace sektora oraz organizacji otoczenia biznesu związanych z tym sektorem. Celem konferencji było przedstawienie sektora przemysłu spożywczego z punktu widzenia ustawodawców, organizacji wspomagających jego działanie jak i samych podmiotów gospodarczych w celu wypracowania efektywnych rozwiązań umożliwiających rozwój sektora.

Pani prof. Stanisława Okularczyk – przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi poruszyła na konferencji zagadnienia związane z problemami rolnictwa i gospodarki żywnościowej. Zostały wskazane słabe oraz mocne strony polskiego rolnictwa oraz kierunki jego rozwoju. Przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Pan Poseł Leszek Korzeniowski przybliżył uczestnikom aktualne procesy legislacyjne mające na celu wsparcie rozwoju rolnictwa oraz gospodarki żywnościowej.

Pan Stephan TrompDyrektor Zarządzający organizacji IFS przybliżył światowe standardy zapewnienia bezpieczeństwa produktów na przykładzie grupy standardów IFS. W swoim przemówieniu podkreślił zalety tych rozwiązań zarówno po stronie producenta jak i odbiorcy.

Cykl wystąpień o tematyce bezpieczeństwa żywności w produkcji i obrocie wygłosili przedstawiciele Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Weterynaryjnej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wspólnym mianownikiem tych wystąpień było stwierdzenie iż nie można zapewnić bezpieczeństwa żywności w przypadku gdy nie ma na nie nacisku zaczynając od produkcji rolnej.

Dwa kolejne wystąpienia dotyczyły produkcji zwierzęcej oraz przetwórstwa mięsnego. Przedstawiciel Centrum Doradztwa Rolniczego – Pani Anna Litwinow  podkreśliła znaczenie doradztwa produkcyjnego jako podstawy produkcji bezpiecznej żywności. Pan Jerzy WierzbickiPrezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego przybliżył słuchaczom istotę standardów jakości, ich historię za granicą oraz rozwój w Polsce.

Kolejne wystąpienia dotyczyły doradztwa produkcyjnego w produkcji roślinnej.  Pan Maciej Majewski – przedstawiciel firmy FreshMazovia.com zapoznał słuchaczy ze standardami localg.a.p. oraz GLOBALG.A.P. wspomagającymi produkcję roślinną. Dopełnieniem tego wystąpienia była prezentacja Pani Małgorzaty Donten z firmy Wessling Polska, w której zwróciła uwagę na kontrolę pozostałości środków ochrony roślin oraz na ich zużycie w odniesieniu do bezpieczeństwa żywności.

W kolejnym wystąpieniu przedstawiciele Wydziału Nauk Ekonomicznych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawiePan Dr inż. Sebastian Jarzębowski oraz Pan Mgr Piotr Skiba przedstawili uczestnikom istotę projektu „Klaster Innowacji w Agrobiznesie„. Na uwagę zasługuje fakt iż jest to pierwsza tego typu inicjatywa w regionie oraz w skali kraju mająca na celu zrzeszenie przedsiębiorstw szeroko rozumianego agrobiznesu oraz instytucji i przedsiębiorstw działających w tym sektorze.

Pan Marek Marzec – przedstawiciel Biura IFS na Europę Centralną i Wschodnią w swoim wystąpieniu nakreślił perspektywy rozwoju rynku krajowego i eksportu produktów spożywczych. Dopełnieniem tego wystąpienia była prezentacja Pani Jolanty Kazimierskiej z Unii Owocowej, w którym skupiono się na bezpieczeństwie transakcji eksportowych w handlu świeżą żywnością. Zwrócono uwagę na brak rozwiązanych prawnych chroniących eksporterów przed nieuczciwymi praktykami niektórych klientów.

Konferencja zakończyła się podsumowaniem dokonanym przez Panią prof. Stanisławę Okularczyk – przedstawiciela Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz zapisaniem uwag i proponowanych rozwiązań wypracowanych przez uczestników konferencji w celu poprawy sytuacji sektora przemysłu spożywczego i opakowań. W podsumowaniu konferencji stwierdzono iż Klaster Innowacji w Agrobiznesie może stanowić narzędzie do realizacji celów wyznaczonych podczas konferencji – celów zarówno z zakresu bezpieczeństwa żywności, jak i prawidłowego funkcjonowania łańcuchów dostaw, w których następować powinno zrównoważenie roli poszczególnych ogniw tworzących wartość dodaną.

Szczegóły dostępne na stronie:

http://klaster.sggw.pl/

 


.: Wydział Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie :.
Ekonomia | Zarządzanie | Finanse i Rachunkowość | Logistyka | Turystyka i Rekreacja