Konferencja „Bezpieczeństwo produktu podstawą rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej” w Sejmie RP
W dniu 16.10.2013 r. w Sejmie RP w Sali Kolumnowej odbyła się konferencja pt. „Bezpieczeństwo produktu podstawą rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej”. Organizatorami konferencji byli Krajowa Izba Gospodarcza Przemysłu Spożywczego i Opakowań, Biuro IFS na Europę Centralną i Wschodnią oraz Klaster Innowacji w Agrobiznesie WNE SGGW.
W konferencji uczestniczyli przedstawiciele sektora przemysłu spożywczego i opakowań, instytucji rządowych nadzorujących prace sektora oraz organizacji otoczenia biznesu związanych z tym sektorem. Celem konferencji było przedstawienie sektora przemysłu spożywczego z punktu widzenia ustawodawców, organizacji wspomagających jego działanie jak i samych podmiotów gospodarczych w celu wypracowania efektywnych rozwiązań umożliwiających rozwój sektora.
Pani prof. Stanisława Okularczyk – przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi poruszyła na konferencji zagadnienia związane z problemami rolnictwa i gospodarki żywnościowej. Zostały wskazane słabe oraz mocne strony polskiego rolnictwa oraz kierunki jego rozwoju. Przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Pan Poseł Leszek Korzeniowski przybliżył uczestnikom aktualne procesy legislacyjne mające na celu wsparcie rozwoju rolnictwa oraz gospodarki żywnościowej.
Pan Stephan Tromp – Dyrektor Zarządzający organizacji IFS przybliżył światowe standardy zapewnienia bezpieczeństwa produktów na przykładzie grupy standardów IFS. W swoim przemówieniu podkreślił zalety tych rozwiązań zarówno po stronie producenta jak i odbiorcy.
Cykl wystąpień o tematyce bezpieczeństwa żywności w produkcji i obrocie wygłosili przedstawiciele Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Weterynaryjnej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wspólnym mianownikiem tych wystąpień było stwierdzenie iż nie można zapewnić bezpieczeństwa żywności w przypadku gdy nie ma na nie nacisku zaczynając od produkcji rolnej.
Dwa kolejne wystąpienia dotyczyły produkcji zwierzęcej oraz przetwórstwa mięsnego. Przedstawiciel Centrum Doradztwa Rolniczego – Pani Anna Litwinow podkreśliła znaczenie doradztwa produkcyjnego jako podstawy produkcji bezpiecznej żywności. Pan Jerzy Wierzbicki – Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego przybliżył słuchaczom istotę standardów jakości, ich historię za granicą oraz rozwój w Polsce.
Kolejne wystąpienia dotyczyły doradztwa produkcyjnego w produkcji roślinnej. Pan Maciej Majewski – przedstawiciel firmy FreshMazovia.com zapoznał słuchaczy ze standardami localg.a.p. oraz GLOBALG.A.P. wspomagającymi produkcję roślinną. Dopełnieniem tego wystąpienia była prezentacja Pani Małgorzaty Donten z firmy Wessling Polska, w której zwróciła uwagę na kontrolę pozostałości środków ochrony roślin oraz na ich zużycie w odniesieniu do bezpieczeństwa żywności.
W kolejnym wystąpieniu przedstawiciele Wydziału Nauk Ekonomicznych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Pan Dr inż. Sebastian Jarzębowski oraz Pan Mgr Piotr Skiba przedstawili uczestnikom istotę projektu „Klaster Innowacji w Agrobiznesie„. Na uwagę zasługuje fakt iż jest to pierwsza tego typu inicjatywa w regionie oraz w skali kraju mająca na celu zrzeszenie przedsiębiorstw szeroko rozumianego agrobiznesu oraz instytucji i przedsiębiorstw działających w tym sektorze.
Pan Marek Marzec – przedstawiciel Biura IFS na Europę Centralną i Wschodnią w swoim wystąpieniu nakreślił perspektywy rozwoju rynku krajowego i eksportu produktów spożywczych. Dopełnieniem tego wystąpienia była prezentacja Pani Jolanty Kazimierskiej z Unii Owocowej, w którym skupiono się na bezpieczeństwie transakcji eksportowych w handlu świeżą żywnością. Zwrócono uwagę na brak rozwiązanych prawnych chroniących eksporterów przed nieuczciwymi praktykami niektórych klientów.
Konferencja zakończyła się podsumowaniem dokonanym przez Panią prof. Stanisławę Okularczyk – przedstawiciela Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz zapisaniem uwag i proponowanych rozwiązań wypracowanych przez uczestników konferencji w celu poprawy sytuacji sektora przemysłu spożywczego i opakowań. W podsumowaniu konferencji stwierdzono iż Klaster Innowacji w Agrobiznesie może stanowić narzędzie do realizacji celów wyznaczonych podczas konferencji – celów zarówno z zakresu bezpieczeństwa żywności, jak i prawidłowego funkcjonowania łańcuchów dostaw, w których następować powinno zrównoważenie roli poszczególnych ogniw tworzących wartość dodaną.
Szczegóły dostępne na stronie: