Opis projektów
• Sport + Nutrition = Health => You know what you eat you’re fit!
hasło projektu : Sport + Żywienie = Zdrowie
Project Leader: Katarzyna Chłoń
Jest to kontynuacja ubiegłorocznego projektu, który ma na celu rozwój klubów fitness poprzez poszerzenie zakresu świadczonych przez nie usług o poradnictwo żywieniowe. Zwiększa to kompleksowość usług co daje szansę klubom fitness na znaczący wzrost liczby klientów.
Celem jest: uświadomienie osób aktywnych fizycznie, że samym sportem nie osiągną pełni zdrowia! Czynimy to poprzez zwiększanie świadomości żywieniowej i prozdrowotnej wśród mieszkańców Warszawy (zasady żywienia, trening dobrany do wydajności organizmu, docenienie żywności polskiej, tradycyjnej i ekologicznej).
Projekt skoncentrowany jest na wzrost obrotów (ilości klientów) a przy tym zysków zaangażowanych klubów fitness. Zakłada również tworzenie nowych miejsc pracy dla specjalistów ds. żywienia.
• Science Generation
Project Leader: Alexander Tokarev
Będzie polegał na przeprowadzeniu ogólnopolskiego konkursu naukowego dla studentów. Zadaniem jego uczestników będzie nadesłanie pracy naukowej przygotowanej w jednej z kategorii: ekologia, energetyka, biologia, chemia, fizyka, technika, programowanie oraz nauki o środowisku. Spośród wszystkich zgłoszeń zostaną wybrane najlepsze, które wezmą udział w finale.
Do jury konkursu finałowego zaproszeni zostaną przedstawiciele świata nauki z branż zaliczanych do kategorii prac konkursowych. Studenci zaprezentują swoje pomysły na rozwiązania nowatorskie w poszczególnych dziedzinach. Otrzymają również szansę na nawiązanie współpracy ze światem nowoczesnych technologii oraz biznesu.
Najbardziej atrakcyjne koncepcje będą mogły zostać dopracowane a następnie realizowane poprzez współpracę z przedsiębiorstwami wspierającymi innowację.
• Zdrowa firma
Project Leader: Ireneusz Młynarski
Zakłada zmianę złych nawyków żywieniowych pracowników w miejscu pracy, a docelowo także i ich rodzin. Wszystko poprzez propagowanie zdrowej i świeżej żywności, która mimo, że na szeroką skalę jest ogólnodostępna, bywa pomijana.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) racjonalne odżywianie może wpływać na wzrost wydajności pracy aż o 20%, z drugiej strony zaś nieodpowiednia dieta i bazowanie na gotowych potrawach typu fast-food ma olbrzymi wpływ na występowanie nadwagi a w skrajnych przypadkach otyłości wśród pracowników biurowych. Nie jest to jakby się mogło wydawać problem przyszłości, lecz teraźniejszości. Warto więc się nad tym problemem pochylić. Tego trudnego i pracochłonnego zadania podjęła się nasza drużyna SIFE SGGW, dla której nawet najtrudniejsze projekty są do wykonania!
Projekt ten, skierowany jest do średnich przedsiębiorstw zorientowanych na pracownika oraz jego potrzeby a także do producentów i dystrybutorów zdrowej żywności. Liczymy, że współpraca naszej drużyny z zainteresowanymi firmami przyniesie wymierne efekty ekonomiczne oraz społeczne.