photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Konferencja „Transfer Wiedzy w Agrobiznesie”

poniedziałek 9.12.2013

Dnia 5.12.2013, w związku z realizacją Projektu Kreator Innowacyjności – finansowanego przez NCBiR, miała miejsce konferencja pod tytułem „Transfer Wiedzy w Agrobiznesie” zorganizowana przez Centrum Innowacji i Transferu Wiedzy w Agrobiznesie – Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw. Spotkanie odbyło się w ramach międzynarodowej konferencji „Problemy obszarów wiejskich i sektora rolno-żywnościowego z perspektywy współczesnych nurtów ekonomii”, która miała miejsce na Wydziale Nauk Ekonomicznych Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Główne założenia konferencji to:

  • prezentacja celów działania oraz dotychczasowych doświadczeń we współpracy z biznesem Centrum Innowacji i Transferu Wiedzy w Agrobiznesie,
  • spotkanie branżowe zespołu Centrum z przedstawicielami sektora agrobiznesu oraz
  • prezentacja doświadczeń w zakresie międzynarodowej współpracy w dziedzinie badań i rozwoju dotyczących rolnictwa i gospodarki żywnościowej.

W konferencji udział wzięli przedstawiciele władz Uczelni i Wydziału, naukowcy SGGW oraz przedsiębiorcy z sektora agrobiznesu.

Podczas sesji pt. „Transfer Wiedzy w Agrobiznesie” prof. dr hab. Bogdan Klepacki – Prorektor ds. Dydaktyki SGGW oraz dr inż. Sebastian Jarzębowski – Kierownik Centrum Innowacji i Transferu Wiedzy w Agrobiznesie omówili główne założenia i cele działania Centrum. Podkreślono przy tym innowacyjny charakter tego projektu, jego główne cele oraz założenia. Zwrócono uwagę na narastającą potrzebę zacieśniania współpracy podmiotów naukowych z podmiotami gospodarczymi.

W kolejnym wystąpieniu dr Susanne Lehnert z FoodNetCenter Uniwersytetu w Bonn zaprezentowała referat pt. „Quality Management in Food Supply Chains”. W swoim wystąpieniu gość zagraniczny zwrócił uwagę na bogate doświadczenia Uniwersytetu w Bonn we współpracy z otoczeniem gospodarczym w zakresie kształcenia studentów na kierunkach związanych z gospodarką żywnościową.

Sesja zakończyła się wystąpieniem Pana mgr Michała Kossowskiego z BOC Information Technologies Consulting, który zaprezentował referat pt. „Mapowanie procesów łańcucha dostaw”. W swoim referacie prelegent podkreślił znaczenie tworzenia modeli działalności przedsiębiorstw, w celu kontroli procesów w nich zachodzących.

W ramach drugiej sesji pt.: „Łańcuchy dostaw w gospodarce żywnościowej” zaprezentowano wyniki projektu finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki, dot. żywnościowych łańcuchów dostaw. Wygłoszono szereg referatów w jęz. polskim i angielskim związanych z tematyką. Pod koniec spotkania miała miejsce dyskusja z przedstawicielami biznesu dot. problemów w łańcuchach dostaw w gospodarce żywnościowej z perspektywy praktyki.

Szczegóły na stronie: http://innowacje.sggw.pl/

Do pobrania:


.: Wydział Nauk Ekonomicznych SGGW w Warszawie :.
Ekonomia | Zarządzanie | Finanse i Rachunkowość | Logistyka | Turystyka i Rekreacja